Hasiči dnes spúšťajú zdravotnú hasičskú službu

24.10.2011 Banská Bystrica

Banská Bystrica 22. októbra (TASR) – Určité zázemie zasahujúcim hasičom či pomoc občanom v núdzi bude oddnes poskytovať zdravotná hasičská služba. \"Od 22. októbra spúšťame ďalšiu odbornú službu, je to zdravotná hasičská služba,\" uviedol pre TASR riaditeľ Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Dušan Sľúka. Sídlom služby bude banskobystrické okresné riaditeľstvo (OR). Pozostávať má zo zdravotného vozidla – sanitky s posádkou minimálne dvoch príslušníkov – zdravotných záchranárov.

Zásahový obvod sanitky bude jednak obvod OR Banská Bystrica, ďalej obvod celého KR. Zasahovať bude aj do obvodu KR Žilina a časti Trenčianskeho kraja.

\"V prvom rade, samozrejme, je to isté zázemie pre hasičov, ktorí zasahujú. Samozrejme, že tá sanitka bude vysielaná alebo nasadzovaná na udalosti, ktoré si vyžadujú väčší počet príslušníkov a kde bude určite väčšie riziko,\" vysvetlil Sľúka. Sanitka bude pomáhať aj občanom, ktorí sa ocitnú v núdzi. To znamená, že posádka sanitky bude uskutočňovať prieskum, evakuáciu osôb a následne poskytovať zdravotnícku pomoc. Pôsobiť má napríklad aj pri zásahoch podobných tým, ktoré sa vyskytli v minulosti, ako bol požiar lesného porastu v katastrálnom území obce Staré Hory v časti Horný Jelenec v okrese Banská Bystrica z apríla tohto roka či povodne v roku 2010.

Sanitku zakúpili v roku 2008, pričom podľa slov Sľúku čakali na licenciu, ktorú dostali od ministerstva zdravotníctva. \"Táto licencia je tu, je platná,\" a preto sú od dnešného dňa povinní začať sanitku prevádzkovať. Takáto sanitka sa spúšťa aj na KR Košice, v Bratislave už funguje.
 

Vyberte región